Åmål

Boenden i Åmål

Åmål ligger i Dalsland där Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Tillsammans med 48 andra kommuner bildar Åmål Västra Götalands län. Åmål är beläget i norra delen av länet och gränsar där till Värmland. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet.

På en yta av 481 km2 bor det ca 12 300 personer, varav de flesta i tätorten Åmål. Ytterligare orter i kommunen är i storleksordning Fengersfors, Tösse-Tydje, Fröskog, Ånimskog, Mo och Edsleskog.

Åmål ligger efter Europaväg 45, ungefär 17 mil norr om Göteborg och 7 mil söder om Karlstad. Avståndet till Stockholm är 38 mil och till Oslo är det 19 mil. Tåg- och bussförbindelserna till och från Åmål fungerar mycket bra och närmaste flygplats finns i Karlstad.

Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 och är också Världens Näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards 2005. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens bästa stad. I konkurrensen från dessa tog Åmål hem en silvermedalj och kunde därmed titulera sig världens nästbästa småstad.

Åmål har en väl utbyggd barnomsorg, bra utbildningsmöjligheter, hög servicenivå inom vård- och omsorg samt god tillgång på bostäder. Detta i kombination med närheten till natur, fritidsaktiviteter och goda kommunikationer gör att Åmål är en mycket bra kommun att bo och verka i.

Vi är övertygade om att kultur- och fritidsaktiviteter berikar människors välbefinnande och gör gott för både kropp och själ.

Kultur och fritid

Åmål har ett rikt utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar.
Fritids- och föreningslivet är mycket aktivt och levande.

Åmål är lite av en evenemangsstad. På sommaren blommar staden upp och evenemangen avlöser varandra.

 

Åmåls Turistbyrå
Hamngatan 3
662 31 Åmål
Telefon: 0532-17098
E-post: turism@amal.se
http://www.vastsverige.com/amal/