Charlottenberg/Eda

Boenden Charlottenberg/Eda

Kommunen är vackert belägen i västra Värmland. Kommunen ligger efter den svensk – norska gränsen vilket har påverkat utvecklingen av bygden på ett positivt sätt med bl a en välutvecklad gränshandel.

Våra svenska grannkommuner är Arvika och Årjängs kommuner och i väst gränsar vi mot Norge.

 Eda kommun består av församlingarna Eda, Järnskog, Köla och Skillingmark och har tillsammans en befolkning på cirka 8 500 personer.

 

I Eda finns ett stort utbud av aktiviteter året om. Sommartid lockar de natursköna omgivningarna till bl a fiske, kanotfärder och vandringar på Finnskogleden, en 24 mil lång vandringsled från Morokulien i söder till Trysil i norr. På Noresund ligger en 18-håls golfbana omgiven av den vackra sjön Hugn.

Vintertid finns det flera möjligheter till skidåkning, både på längden och utför. Valfjället Skicenter är en av de sydligast skidanläggningarna i Sverige med hela 12 nedfarter. Dessutom finns det en rad fritidsanläggningar, bl a ett antal motionsspår för löpning/ längdskidåkning, en ishall, flera skytteanläggningar och gymnastik-/sporthallar.

Bygden har många gränshistoriska minnesmärken, bl.a. fredsmonumentet, Eda Skans, Eda Skan museum, Beredskapsmuséet, Skansen Hultet och Eda Glasmuseum. Eda Glasbruk lades ner 1953, men mycket glas finns bevarat.

Hembygdsföreningarna är mycket aktiva, framförallt på somrarna då gårdarna är öppna för allmänheten. Här kan man köpa kaffe och hembakat bröd, hantverk och utställningar samt underhållning av olika slag gör att många tar sig en tur till denna trevliga miljö.

Hjärtligt välkommen till Eda!

 

Morokulien Infocenter

673 93 Morokulien
Telefon: 0571-283 70
Fax:  0571-283 60