Filipstad

Välkommen till Filipstads kommun! Ett besök på våra museer är en resa i tiden och en upplevelse som dröjer kvar. Låt oss även fresta med en stadsvandring eller ett besök i en gruva eller hytta. Låna en hacka och sök din egen speciella mineral. Hembygdsgårdarna som ligger så vackert i kommunen lever upp sommartid och är väl värda ett besök. Kyrkor likaså – du har väl hört historien om Brattfors kyrka där tornluckan alltid står öppen? Naturreservat har vi flera av olika karaktär och flera olika arter av orkidéer. Tibergs udde på vårkanten med ett hav av gullvivor är obeskrivligt vackert. En vandring på Brattforsheden, med sin unika natur och växtlighet samt närhet till det gamla krigsflygfältet, kan vi varmt rekommendera.

Nils Ferlin, som sitter på sin bänk vid Skillerälven, är väl sammanknippad med Filipstad och är ett måste att besöka för dig som gästar oss. Bröderna John och Nils Ericsson är födda i Långban och blev båda framgångsrika i Sverige och utomlands. Mausoleumet på östra kyrkogården i Filipstad där John Ericsson är begravd är ännu ett ”måste” för dig som besökare. Våra kunniga guider ger dig både historia och nutid.

 

Filipstad erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang. Varför inte testa mineralsafari, en flottfärd eller hyra en egen ö. För den sportintresserade är Kalhyttans sport- och fritidsanläggning det självklara valet. Unika museer såsom Lesjöfors museum, Långbans Gruvby, Brödmuseum och Ferlinmuseum väntar bara på att upptäckas av dig. Välkommen.

Ett besök på våra museer är en resa genom tiden och ger en upplevelse som dröjer kvar. Årens museum i Lesjöfors eller Ferlinmuseet i Filipstad.  Populärt är även brödmuseet med butik.

Långbans gruvby som har sommaröppet är födelseplatsen för bröderna John och Nils Ericsson, tillika en av världens mineralartrikaste platser. Här kan du även gå på ”svens bio” och Långbans moderna.

 

Filipstads Turistbyrå
Box 308, 682 27 Filipstad
Besöksadress: Viktoriagatan 8

Tel: 0590-613 54
E-post: turism@filipstad.se

www.visitfilipstad.se